Tyúkszem kezelés: Mi a teendő?

Főoldal > Mit tehetsz, ha tyúkszemed van?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mit tehetsz, ha tyúkszemed van?


2023/01/28
SzSz

Ha a tyúkszemet okozó nyomás és dörzsölés csökken, akkor általában önmagukban eltűnhetnek, de vannak esetek, amikor sajnos szakemberre lehet szükség. 

Tyúkszem kezelés: Mi a teendő?

A tyúkszem gyakori, különösen az idősebbeknél. Ezek a fájdalmas kemény bőrcsomók gyakran előfordulnak a lábadon. Akkor alakulnak ki, amikor a bőr egy területe ismételten nyomásnak és dörzsölésnek van kitéve. Ha a nyomás és a dörzsölés megszűnik, a tyúkszem általában eltűnik.

Hogyan csökkentheted a tyúkszemre nehezedő nyomást?

A tyúkszemet gyakran a túl szoros cipő viselése okozza. Ezért érdemes alaposan szemügyre venni a cipődet, és abbahagyni a túl szűk cipők viselését. A kényelmes, jól párnázott, nem túl szűk cipő viselése megakadályozhatja a többi lábproblémát is.
Vannak, akik nehezen tudják teljesen elkerülni a szűk cipő viselését – talán azért, mert munkához kell viselniük, vagy úgy gondolják, hogy jobban néznek ki. Annak érdekében, hogy a szükségesnél hosszabb ideig ne viselj magas sarkú cipőt vagy keskeny, kemény bőrből készült cipőt. Az segíthet, ha van egy pár kényelmes cipőd, amelyre lehetőség szerint cserélheted bőrmelyik lábbelid. Tarthatod őket az autódban, a munkahelyeden, vagy a barátaid vagy rokonaid otthonában.
Az is jó ötlet lehet, ha szakmai tanácsot kérsz – például ortopéd cipőtechnikustól vagy egy orvosi kellékboltban. Ha deformitásod vagy ízületi betegséged van, amely a lábad vagy a lábujjaid érinti, még a nem szoros cipők is nyomáshoz és dörzsöléshez vezethetnek. Ebben az esetben olyan dolgok segíthetnek, mint a cipőbetétek, szilikon párnák, nyomáscsökkentő párnák vagy egyedi gyártású cipők.
A tyúkszem azonban a test más részein is kialakulhat. Bizonyos eszközökkel végzett munka vagy bizonyos sporteszközök, például súlyzók használata tyúkszemhez vezethet a kézen is.  Ha a tyúkszem a munkával kapcsolatos tevékenységek eredményeként alakul ki, érdemes beszélni munkáltatóddal a megfelelő védőruházatról vagy segédeszközökről.Hogyan lehet finoman eltávolítani a tyúkszemet?

Az ok kezelése mellett megpróbálhatod mechanikus erővel eltávolítani a tyúkszemet, például egy gyógyszertárban kapható habkővel. Először áztasd az érintett bőrfelületet meleg vízben kb. 10 percig. Ezután a habkővel óvatosan távolítsd el a vastag bőr felső rétegét. Ezt rendszeresen ismételd meg kétnaponta.
Ne használj éles szélű szerszámokat, például borotvapengét. A sérülés kockázata túl magas, különösen, ha tapasztalatlan vagy. De normális, hogy a professzionális lábszakértő (podiáter) ezeket az éles eszközöket használja a tyúkszem és a bőrkeményedések kezelésekor.

Ha a tyúkszem nagyon mély és fertőzött, vagy ha más szövődményekhez vezetett, orvosnak vagy podiáternek kell kezelnie. Azoknak az embereknek, akiknél nagyobb a lábproblémák kockázata olyan dolgok miatt, mint a rossz keringés vagy a cukorbetegség, szintén szakmai segítséget kell kérniük, ahelyett, hogy a tyúkszemeket kezelnék. Ugyanez igaz azokra az emberekre is, akik maguk nem tudják elérni a lábukat.

 Legfrissebb cikkek


Biztonságos-e ez a táplálékkiegészítő? - Így ellenőrzik forgalomba helyezés előtt
A táplálékkiegészítők piaca folyamatosan növekszik, azonban a fogyasztók aggodalmai a termékek minőségével és biztonságával kapcsolatban továbbra is fennállnak. Az ellenőrzött folyamatok és a megbízható minőségű termékek kulcsfontosságúak!
A fogbeültetés pszichológiai hatásai: hogyan javítja az önbizalmat egy szép mosoly?
Az emberi mosoly több, mint egyszerű arckifejezés. Kommunikációs eszköz, érzelmek kifejezője és a társas interakciók egyik legfontosabb eleme. A szép mosoly nemcsak esztétikai értékkel bír, hanem jelentős hatással lehet az egyén önbizalmára és pszichológiai jólétére is. A fogbeültetés, mint modern fogászati megoldás, lehetőséget kínál arra, hogy az emberek visszanyerjék elvesztett fogaikat és ezzel együtt önbizalmukat is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a fogbeültetés pszichológiai hatásait, és azt, hogyan járulhat hozzá egy szép mosoly az önbizalom növeléséhez.
Milyen szülinapot szervezzünk egy kamasznak? Igényli még a szülői jelenlétet?
Ahogy a gyerekek nőnek, szükségük van arra, hogy születésnapjukat olyan módon ünnepeljék, amely megfelel az életkoruknak és egyéni érdeklődésüknek, de nem feltétlen kell őket magukra hagyni.
Minden ami sport!

Neked is mindened a sport? Akkor jó helyen jársz mert oldalunkon mindent megtalálsz, ami a sporthoz és az egészséges életvitelhez kapcsolódik! Sporthírek a nagyvilágból, egészséges étrend kialakítása, edzés tervek és újdonságok! Fedezd fel weboldalunkat és tájékozódj minden sportolással kapcsolatos információval!

Egészséges életmód

Elkötelezted magad, hogy Te is bele kezdesz egy egészségesebb életmódba? Minden új kezdet nehéz, de oldalunkat azért hoztuk létre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgálhassunk sportolás és egészség terén. Az egészséges életmód két alapvető pillére a megfelelő táplálkozás és a megfelelő mozgás. Oldalunkon számos tippet találhatsz mind a kettő témában!

Informálódj az aktuális sport hírekről!

Mi lett a tegnapi kézilabda meccs eredménye vagy hány aranyérmet szereztek a magyarok az olimpián? Ha Te is kíváncsi vagy a legaktuálisabb sport hírekre kövesd weboldalunkat, mert naprakészek vagyunk sport hírek terén! 

 

 

Az egészség fontos velejárója a mentális egészség!

Egészségünkhöz nem csak a fizikai tevékenységek és a megfelelő táplálkozás járul hozzá, ugyanolyan fontos a mentális egészségünk ápolása is, hiszen ép testben ép lélek! Azonban, hogy jól érezzük magunkat bőrünkben, lelkileg is jól kell éreznünk magunkat, így nagyon fontos ápolni a mentális egészségünket is! Érdekes cikkek és tartalmak várnak a weboldalon annak érdekében, hogy támogassumk egy egészséges életmód kialakításában!