A leggyakoribb sportsérülések és hatékony kezelésük

Főoldal > A leggyakoribb sportsérülések és hatékony kezelésük

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A leggyakoribb sportsérülések és hatékony kezelésük


2021/10/07
VN

Sportolni nagyon egészséges, de sajnos a megerőltetés károkat is okozhat a szervezetben, amik ilyen-olyan sportsérülésekhez vezethetnek. Melyek a leggyakoribb sportsérülések, hogyan lehet őket felismerni, kezelni, megelőzni? Mutatjuk!

Leggyakoribb sportsérülések kezelése

1. Patellofemoralis szindróma

Az összes sportsérülés körülbelül 55% -a térdsérülés. A térdsérülések az ortopéd sebészek által kezelt problémák 25% -át teszik ki, láthatjuk tehát, hogy elég gyakran előfordulnak ilyen jellegű rendellenességek. A térdsérüléseket vagy a patellofemoralis szindrómát az okozza, hogy a térdkalács a lábcsont felé mozog. Ez a mozgás károsítja a térdkalács szöveteit és fájdalmat okoz. A kosárlabda, a kerékpározás, az úszás, a futball, a röplabda és a futás a leggyakoribb sportágak, ahol ezek a sérülések előfordulnak. A megfelelő cipő viselése csökkentheti a térdsérülés esélyét. Ennek a sérülésnek a gyógyulása akár 6 hetet is igénybe vehet. A térdsérüléseket két napig pihentetni kell, jéggel és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, amelyek elősegítik a folyamatot. A sérülés utáni térdeket megfelelően fel kell melegíteni az edzés megkezdése előtt, majd jegesíteni kell 20 percig.

 2. Vállsérülés

A vállsérülések, beleértve a diszlokációkat, ficamokat és húzódásokat, az összes sportsérülés 20% -át teszik ki. A váll sérüléseit túlzott használat okozza. A fejmozgást igénylő sportok, mint a tenisz, úszás, súlyemelés, baseball, kosárlabda és röplabda a leggyakoribb bűnösök. A váll sérüléseit pihenéssel, jéggel és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kell kezelni. Megelőzheti a vállsérüléseket, ha a szezonon kívül erőnövelő gyakorlatokat végez.

 

3. Tenisz vagy golfkönyök

Az összes sportsérülés körülbelül 7% -a könyök sérülés. Az epicondylitisnek is nevezett teniszkönyvet a könyök ismétlődő használata okozza. Ez az ismétlés apró szakadásokat okoz a könyök szalagjaiban. Fájdalom tapasztalható a könyök belső vagy külső oldalán, de a külső a leggyakoribb. Az állapot 30-60 éveseknél fordul elő leginkább. Kisebb sérülések esetén a pihenés, a jég és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek a könyök javításában. Kitartóbb esetekben orvosra lehet szükség a sporttól való elszakadással együtt. Az alkar erősítő gyakorlatai és a könyöklő a legjobb módja a könyök sérülések megelőzésének.

 

Nemcsak sérülések, hanem balesetek is előfordulhatnak sportolás közben, főleg a küzdősportoknál és a labdajátékoknál nagyon gyakori a fogak sérülése. Megelőzésként a fogvédő használata célszerű, de ha már megtörtént a baj, akkor szakember segítségére van szükség, a legjobb kezelést itt találjátok és időpontot is tudtok kérni: szájsebészeti kezelés Budapest
 
Csapatsport Egyéni sportLegfrissebb cikkek


Évi orvoslátogatások – ezeket ne hagyd ki Te sem 2022-ben!
Valljuk be, mindenki örül, ha nem kell orvoshoz menni. Mégis, azt mondják, érdemes néha akkor is elmennünk orvoshoz, ha nem érzékeljük, hogy bármi problémánk lenne. Az ilyen alkalmakkal ugyanis megelőzhetünk, vagy időben megállíthatunk olyan betegségeket, amiket egyébként talán észre sem vennénk. Mostani cikkünkben megmutatjuk, mik azok az orvosi rutinkezelések, konzultéciók, amiket Neked sem érdemes kihagynod a következő évben!
Kirándulást tervezel? Erre érdemes elindulnod!
A tél megérkeztével az időjárás is kezd már hűvösebbé válni, mégis amennyiben szeretnénk kalandvágyunkat csillapítani, akadnak olyan helyek, melyeket meglátogathatunk – lássuk, merre érdemes ellátogatnod a Budai Várnegyedben!
A leggyakoribb sportsérülések és hatékony kezelésük
Sportolni nagyon egészséges, de sajnos a megerőltetés károkat is okozhat a szervezetben, amik ilyen-olyan sportsérülésekhez vezethetnek. Melyek a leggyakoribb sportsérülések, hogyan lehet őket felismerni, kezelni, megelőzni? Mutatjuk!