Ezért fontos a nyújtás! -Minden, amit a nyújtásról érdemes tudni!-Ilyen eszközöket használhatsz a nyújtáshoz!

Főoldal > A test és a lélek karbantartója: a nyújtás. Ezért fontos, hogy rendszeresen végezd!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A test és a lélek karbantartója: a nyújtás. Ezért fontos, hogy rendszeresen végezd!


2022/02/11
KC

Mindenki tudja, hogy fontos a nyújtás, hiszen egészen az általános iskolás testnevelés órák óta tisztában vagyunk vele. Ennek ellenére sokan mégsem tulajdonítanak neki akkora jelentőséget, hiszen lássuk be, hogy nem a legizgalmasabb mozgásforma és hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Az alábbiakban megtudhatjátok, hogy az egészségünk megőrzése érdekében miért is elengedhetetlen és hogy a masszázshenger vásárláson kívül mi mindennel tehetitek még izgalmassá. 

bemelegítés

Miért hasznos a nyújtás? 

 

A rendszeres nyújtásnak számos előnye van. Növeli a hajlékonyságod, ami alapvető fontosságú az általános egészségügyi állapotodat nézve. Javítja a teljesítményed az egyes fizikai tevékenységekben, felkészíti az izmokat a mozgásra. Javítja a vérkeringést és a testtartással is csodákat tud művelni. Rendszeres nyújtás mellett gyorsabban gyógyulsz fel esetleges sérülésekből és a hátfájást is segít megelőzni. Kiváló stresszoldó, segít megnyugtatni az elmét. Amíg nyújtasz vonatkoztass es a valóságtól, tisztísd ki az elméd és figyelj a feladatokra, így garantáltan kikapcsolódhatsz. 

 

Edzés előtt vagy után nyújtsunk? 

 

Természetesen a nyújtást végezheted önmagában is, bármiféle edzés nélkül. Viszont, ha edzel akkor nagyon fontos, hogy nyújts is. A szakértők edzés előttre a dinamikus nyújtásokat ajánlják, ilyen például a guggolás, karkörzés, jumping jack vagy a kitörés. A cél, hogy bemelegítse az izmokat és csökkentse a merevséget, mielőtt nekiállnánk az edzésnek. Edzés után ajánlott a statikus nyújtásokat végezni. Ilyen például a macska-tehén nyújtás, a terpesz vagy a boka érintése. Tehát ezeket a gyakorlatokat mozdulatlanul kell tartani úgy 40-60 mp-ig. A célunk az, hogy lelassítsuk a testünket és egy lazább állapotba kerüljünk. 

 

 

 

Hogyan végezzük a nyújtást? 

 

Ha még eddig nem nyújtottál rendszeresen, akkor a testednek időre lesz szüksége, hogy hozzászokjon. Idővel minden mozgás egyre könnyebb lesz majd. Szinte bárhol és bármikor végezheted. Amikor csak nyújtani szeretnél, akkor akár egy 20-25 percet is rászánhatsz. Edzéshez kötve pedig előtte és utána is legalább 5-10 percet tölts el vele.

 

 

Milyen eszközöket használhatunk nyújtáshoz? 

 

Számos kiegészítővel is feldobhatod a nyújtási gyakorlatokat. Beszerezhetsz nyújtáshoz is használható fitness szalagokat, gumipántokat, köteleket. Továbbá sokat segíthet masszázs labdák, fitness labda és masszázshenger vásárlása is. 
SportLegfrissebb cikkek


Otthoni edzés eszköztár – Ezekre lesz szükséged, ha Te is inkább otthon edzenél!
A Covid időszak alatt sokan belevágtak az otthoni edzésbe, és még ma is tartjuk magunkat jó szokásainkhoz, hiszen rájöttünk, hogy rengeteg előnnyel jár, ha otthon edzünk! Sokunknak olyan sűrű a napi rendje, hogy nem is férne bele az edzőterem rendszerinti látogatása, de szerencsére ma már rengeteg eszközt használhatunk otthon is, amikkel akár vacsora főzés közben is elvégezhetjük a napi mozgásunkat. Nézd meg milyen eszközökre lesz szükséged, ha Te is az otthoni edzést pártolod!
Játékok az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció fejlesztésére
Az egyensúlyérzék és a mozgás fejlődése szoros összeköttetésben van az értelmi képességek fejlődésével is, így nagyon fontos már gyerek korban megkezdeni ezeket a képességeket fejleszteni. Nézd meg hogyan fejlesztheted a gyerekek mozgáskoordinációját és egyensúlyérzékét játék közben könnyedén!
Ezért szaunázz sportolóként: a szaunázás és az edzés kapcsolata
A fizikai és mentális pozitív hatásokkal teli szaunázás csodálatos lehet, sportolóként is számos előnnyel jár. Finnországban nem véletlenül van ilyen nagy hagyománya ennek a tevékenységnek, erősíti az immunrendszert, jó hatással van az anyagcsere folyamatokra, az erekre, a bőrre és a pszichés folyamatokra is. Nézzük milyen hatásai vannak a sportolókra!
Minden ami sport!

Neked is mindened a sport? Akkor jó helyen jársz mert oldalunkon mindent megtalálsz, ami a sporthoz és az egészséges életvitelhez kapcsolódik! Sporthírek a nagyvilágból, egészséges étrend kialakítása, edzés tervek és újdonságok! Fedezd fel weboldalunkat és tájékozódj minden sportolással kapcsolatos információval!

Egészséges életmód

Elkötelezted magad, hogy Te is bele kezdesz egy egészségesebb életmódba? Minden új kezdet nehéz, de oldalunkat azért hoztuk létre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgálhassunk sportolás és egészség terén. Az egészséges életmód két alapvető pillére a megfelelő táplálkozás és a megfelelő mozgás. Oldalunkon számos tippet találhatsz mind a kettő témában!

Informálódj az aktuális sport hírekről!

Mi lett a tegnapi kézilabda meccs eredménye vagy hány aranyérmet szereztek a magyarok az olimpián? Ha Te is kíváncsi vagy a legaktuálisabb sport hírekre kövesd weboldalunkat, mert naprakészek vagyunk sport hírek terén! 

 

 

Az egészség fontos velejárója a mentális egészség!

Egészségünkhöz nem csak a fizikai tevékenységek és a megfelelő táplálkozás járul hozzá, ugyanolyan fontos a mentális egészségünk ápolása is, hiszen ép testben ép lélek! Azonban, hogy jól érezzük magunkat bőrünkben, lelkileg is jól kell éreznünk magunkat, így nagyon fontos ápolni a mentális egészségünket is! Érdekes cikkek és tartalmak várnak a weboldalon annak érdekében, hogy támogassumk egy egészséges életmód kialakításában!