Fogszuvasodás kezelése gyerekeknél: Miért lesz fekete a gyerekek tejfoga?

Főoldal > Mi a teendő, ha gyermekednek súlyos fogszuvasodása van?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi a teendő, ha gyermekednek súlyos fogszuvasodása van?


2022/12/07
ZH

Gyakori problémát jelent a gyermekeknél a fogszuvasodás, de hogyan kezelhetjük, ha megjelent és hogyan előzhetjük meg a gyerekkori fogszuvasodást?

fogszuvasodás gyerekeknél

Mi a fogszuvasodás?

 

A fogszuvasodás egy étrenddel összefüggő betegség, amely károsítja a fogakat.A fogszuvasodás akkor következik be, amikor a szájban a baktériumok ragadós burkolatot, úgynevezett lepedéket képeznek a fog felszínén. Ezek a baktériumok az élelmiszerekben és italokban lévő cukrokkal táplálkoznak, és savat termelnek, amely károsítja a fogfelületet. Idővel ez a sav felemészti a fog felületét, lyukakat vagy „üregeket” hozva létre.

A fogszuvasodás fájdalmat és fertőzést okozhat. Még a gyerekek növekedését is befolyásolhatja. A tejfogak súlyos szuvasodása súlyos következményekkel járhat gyermeked táplálkozására, beszédére, állkapcsára és fogaira.

 

Minél hosszabb ideig nem kezelik a fogszuvasodást, annál többet fog tapasztalni gyermekünk:

 

•    fájdalom és kényelmetlenség
•    nagyobb az új szuvasodás kockázata a baba és a felnőtt fogaknál
•    bonyolultabb és drágább kezelés
•    szorongás, amikor fogorvoshoz látogatnak
•    időveszteség az iskolában.

 

 

A fogszuvasodás jelei

 

A korai fogszuvasodást nehéz észrevenni. A fogszuvasodás első jele az, amikor a fogak tompa, fehér csíkot hoznak létre az íny vonala mentén (a fogak alján, az íny közelében). A fogakon barna foltokat is láthatsz, és az íny vörös és duzzadt lehet.

 

Előrehaladottabb fogszuvasodás esetén előfordulhat, hogy elfeketedett lyukakat észlelsz a fogakon vagy törött fogakat. Ha a szuvasodás fertőzéshez vezetett, csomókat vagy pattanásokat észlelhetsz az ínyen, vagy duzzanatot az íny és az arc körül.

 

 

Fogszuvasodás megelőzés: legfontosabb lépések

 

Három kulcsfontosságú lépést tehetünk gyermekünk a fogszuvasodás kezelése során.
 

•    Tisztítsd meg fogaikat és ínyüket minden nap.
•    Egyenek egészséges, alacsony cukortartalmú ételeket, és alakítson ki egészséges étkezési szokásokat.
•    Rendszeresen látogassák a fogorvost.

 

 

A fogszuvasodás megelőzése fogmosással és megfelelő fogápolással.

 

A fogak tisztítása nem garancia a fogszuvasodás ellen. Az ételek és italok szintén befolyásolják gyermekek fogainak egészségét és a fogszuvasodás kialakulását.

 

 

6 hónaposnál fiatalabb babák fogszuvasodása

 

Az újszülötteknek és a kisbabáknak csak anyatejre vagy tápszerre van szükségük mindaddig, amíg körülbelül 6 hónapos korukban be nem juttatják a szilárd anyagokat. Ha babád szereti a cumit, ne mártsa ételbe, cukorba vagy folyadékba, például mézbe, ezek mind alakíthatnak ki korai fogszuvasodást.

 

6 hónaposnál idősebb babák

Ha a szoptatott vagy tápszerrel táplált csecsemő 6 hónaposnál idősebb, kis mennyiségű vizet is fogyaszthat. Ne adj a babának édesített tejet, gyümölcslevet vagy üdítőt. Ha babád szereti a cumit, ne mártsd ételbe vagy folyadékba, például mézbe vagy cukorba.

 

 

Idősebb csecsemők, gyerekek és tinédzserek

A gyerekeknek sokféle egészséges ételre és rágcsálnivalóra van szükségük. Az alacsony cukortartalmú ételek és italok a legjobbak. Ne adj gyermekeidnek édes kekszet vagy süteményt. Ha gyermeked mégis eszik valami édeset, egy pohár víz vagy fogbarát ételek fogyasztása utána csökkentheti a sav mennyiségét gyermeked fogain.

A fogbarát ételek alacsony cukrot tartalmaznak, elősegítik a rágást és megmozgatják gyermek nyálát. A sajt és az apróra vágott zöldségek, például a sárgarépa és a zeller a fogbarát ételek példái.

 

 

Egészséges táplálkozási szokások a fogszuvasodás megelőzésére

 

Az egészséges táplálkozási szokások a fogszuvasodást is megelőzhetik. Ez azt jelenti, hogy ügyelj arra, hogy gyermeked mikor és hogyan eszik. Például minél tovább marad az étel és az ital a gyermek szájában, annál nagyobb az esélye, hogy sav képződik és károsítja a fogzománcot. Így az ételeken való legeltetés és az italok hosszú ideig tartó kortyolása nagyobb valószínűséggel okoz fogszuvasodást.
 
Technikai sportLegfrissebb cikkek


Mire van szükségük a sportolóknak egy szállodában?
A sportolók számára a megfelelő szálláshely kiválasztása és a tartózkodás során biztosított kényelem kulcsfontosságú lehet teljesítményük és regenerációjuk szempontjából. Hogyan tudjuk szállodaüzemeltetőként mindezt biztosítani a számukra, az a cikkben kiderül!
Sportolni egy céges karácsonyon? Miért ne?! - Mutatjuk a legjobb ötleteket!
Cikkünkben arról fogunk beszélni, hogy miért is jó ötlet a sportolás becsempészése egy céges karácsonyi rendezvénybe. A karácsonyi ünnepek általában a finom ételek, az ajándékok és a pihenés időszaka, de miért ne kapcsolnánk be egy kis mozgást is az ünneplésbe? Az egészség és a jó közérzet fontosak, még az ünnepi szezonban is, és a sportos tevékenységek beiktatása egy céges karácsonyi rendezvénybe garantáltan feldobja a hangulatot és segít abban, hogy az ünnepség felejthetetlen legyen.
Hogyan biztosítsunk egy sportrendezvényt - A biztonsági szolgálat jelentősége
Sportrendezvények szervezése során a biztonság mindig a legfontosabb szempont, amit szem előtt kell tartani. A sportesemények sok ember számára vonzók, és egy jó szervezés során kiváló élményeket nyújthatnak, de csak akkor, ha a biztonság megfelelően ki van építve.
Minden ami sport!

Neked is mindened a sport? Akkor jó helyen jársz mert oldalunkon mindent megtalálsz, ami a sporthoz és az egészséges életvitelhez kapcsolódik! Sporthírek a nagyvilágból, egészséges étrend kialakítása, edzés tervek és újdonságok! Fedezd fel weboldalunkat és tájékozódj minden sportolással kapcsolatos információval!

Egészséges életmód

Elkötelezted magad, hogy Te is bele kezdesz egy egészségesebb életmódba? Minden új kezdet nehéz, de oldalunkat azért hoztuk létre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgálhassunk sportolás és egészség terén. Az egészséges életmód két alapvető pillére a megfelelő táplálkozás és a megfelelő mozgás. Oldalunkon számos tippet találhatsz mind a kettő témában!

Informálódj az aktuális sport hírekről!

Mi lett a tegnapi kézilabda meccs eredménye vagy hány aranyérmet szereztek a magyarok az olimpián? Ha Te is kíváncsi vagy a legaktuálisabb sport hírekre kövesd weboldalunkat, mert naprakészek vagyunk sport hírek terén! 

 

 

Az egészség fontos velejárója a mentális egészség!

Egészségünkhöz nem csak a fizikai tevékenységek és a megfelelő táplálkozás járul hozzá, ugyanolyan fontos a mentális egészségünk ápolása is, hiszen ép testben ép lélek! Azonban, hogy jól érezzük magunkat bőrünkben, lelkileg is jól kell éreznünk magunkat, így nagyon fontos ápolni a mentális egészségünket is! Érdekes cikkek és tartalmak várnak a weboldalon annak érdekében, hogy támogassumk egy egészséges életmód kialakításában!