Mik azok a fogkoronák? Erre jó a fogkorona

Főoldal > Mik azok a fogkoronák? Mire jók?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mik azok a fogkoronák? Mire jók?


2022/08/10

Idővel a fogak károsodhatnak. Ennek számos oka lehet, például fogszuvasodás, sérülések vagy egyszerűen csak az idő múlásával történő használat. 

fogkorona

Mik azok a fogkoronák?

 

A fogak elveszíthetik alakjukat vagy méretüket. A fogkoronák olyan fog alakú "sapkák", amelyeket a foga fölé lehet helyezni. Gondoljon rá úgy, mint egy bújós kalapra a foga számára. A korona helyreállítja a fog alakját, méretét, szilárdságát és megjelenését..A fogkoronát a fogára cementezik, és a fog látható részét befedi.

Miért van szükségem fogkoronára?

Fogkoronára több okból is szüksége lehet, többek között:

  • Egy gyenge fog (esetleg szuvasodás miatt) megóvása a töréstől, vagy a gyenge fog összetartása, ha a fog egyes részei megrepedtek.
  • Törött fog vagy erősen kopott fog helyreállítása.
  • Egy nagy töméssel ellátott fog fedése és alátámasztása, ha már nem sok fog maradt.
  • Egy foghíd megtartása a helyén.
  • Formátlan vagy erősen elszíneződött fogak fedése.
  • Fogászati implantátum fedése.
  • Gyökérkezelésen átesett fog fedése.

Mik azok az onlay és 3/4 koronák?


A koronáknak számos típusa létezik, amelyek az Ön fogain alkalmazhatók. Az onlay és a 3/4-es koronák a fogkoronák olyan típusai, amelyek nem fedik le annyira az Ön mögöttes fogát, mint a hagyományos fogkoronák. A hagyományos korona a teljes fogat lefedi. Az onlay és a 3/4-es koronák akkor lehetnek megfelelőek, ha még szilárd fogszerkezettel rendelkezik. Ez konzervatívabb megközelítésnek számít a korona teljes lefedettségéhez képest. Ennél az eljárásnál fogorvosa eltávolítja az érintett területet, és a korona befogadásához átformálja a fogat.

Miből készülnek a fogkoronák?


A végleges koronák számos különböző anyagból készülhetnek. Ezek az anyagok közé tartozhatnak:

Fém:

Többféle fém is felhasználható a fogkoronákhoz, többek között arany, palládium, nikkel és króm. A fémkoronák ritkán törnek vagy repednek, a leghosszabb ideig tartanak a kopás szempontjából, és csak egy kis darabot kell eltávolítani a fogából. Emellett ellenállnak a harapási és rágási erőknek is. A fémszín a legfőbb hátránya ennek a koronatípusnak. A fémkoronák jó választásnak bizonyulnak a nem látható zápfogak esetében.

Porcelán-fémmel olvasztott fémkorona:

Ez a fajta fogkorona a korona melletti fogak színéhez igazítható. Természetesebb fogszínnel rendelkeznek. Néha azonban a korona porcelánfedője alatt lévő fém sötét vonalként látszik át. További hátrányok közé tartozik annak az esélye, hogy a korona porcelánrésze lecsorog vagy letörik, és a korona a szemben lévő fogakat a szájban elhasználja. A többi fog kopása különösen azokat a fogakat érinti, amelyek a koronával érintkeznek a száj felső és alsó részén, amikor a korona zárva van. A porcelán-fém ötvözetű fogkorona jó választás lehet az elülső vagy a hátsó fogakra.

 

Teljesen műgyanta:

A gyantából készült fogkoronák általában olcsóbbak, mint más koronatípusok. Idővel azonban elhasználódnak, és nagyobb valószínűséggel törnek el, mint a porcelánból és fémből olvasztott koronák.

 

Teljesen kerámia vagy teljesen porcelán:

Az ilyen típusú fogkoronák biztosítják a legjobb természetes színmegfeleltetést bármely más koronatípushoz képest. Akkor is jó választás, ha fémallergiája van. Azonban nem olyan erősek, mint a porcelán-fém ötvözetű koronák. A szemben lévő fogakat is kicsit jobban elhasználhatják a szájban, mint a fém- vagy műgyanta koronák. A teljes kerámia koronák jó választás az elülső fogak esetében.

Préselt kerámia:

Ezek a fogkoronák kemény belső maggal rendelkeznek. A préselt kerámia fogkoronák helyettesítik a fém bélést, amelyet a teljes kerámia koronakészítés során használnak. A préselt kerámia koronákat porcelánnal fedik, amely a legjobb természetes színmegfeleltetést biztosítja. Tartósabbak is, mint a teljesen porcelán koronák.

 

A fogkorona Budapesten sok helyen kedvező áron elérhető! Így van ez a Móricz Dentállal is. Szuper szakemberek, jó árakkal!
VilágeseményekLegfrissebb cikkek


Újra divatban a step aerobik? – Ezek az előnyei, amellett, hogy otthon is könnyedén égethetünk vele rengeteg kalóriát!
Lehet, hogy a step aerobic nem sok ember számára az első választás edzés közben, de megvannak az előnyei. Annyira egyszerű, és még mindig olyan hatékony, mint a kardio gyakorlatok legtöbb formája. Változatos edzéseket végezhetünk vele így örülünk, hogy újra „divatba jött”. Annyira valójában, hogy szeretnénk még többet mesélni róla! 
5 ok, miért edzés után használd a szaunát
Sok edzőteremben van szauna. Persze, jó érzés eltölteni néhány percet a nyugtató melegben, de mi a kapcsolat a szaunázás és a fitnesz között? A szauna helyiségek csak egy kellemes edzőtermi jutalom, vagy egészségügyi előnyökkel járnak? A hőterápiákat évezredek óta társítják az egészséggel és a jóléttel. Jóval azelőtt, hogy a súlyzók, futópadok és fitnesztermek megjelentek volna, az ókori görögök, rómaiak és maják izzadságkunyhókban és más szauna előfutárokban nyugtatták izmaikat. Őseink valamire rátaláltak. Megértették a szauna egészségügyi előnyeit, amelyeket a mai kutatások csak most kezdenek megerősíteni. Az edzőteremben található szauna nem csak egy extra tagság. Segíthet fittebbé és egészségesebbé válni.
Mik azok a fogkoronák? Mire jók?
Idővel a fogak károsodhatnak. Ennek számos oka lehet, például fogszuvasodás, sérülések vagy egyszerűen csak az idő múlásával történő használat. 
Minden ami sport!

Neked is mindened a sport? Akkor jó helyen jársz mert oldalunkon mindent megtalálsz, ami a sporthoz és az egészséges életvitelhez kapcsolódik! Sporthírek a nagyvilágból, egészséges étrend kialakítása, edzés tervek és újdonságok! Fedezd fel weboldalunkat és tájékozódj minden sportolással kapcsolatos információval!

Egészséges életmód

Elkötelezted magad, hogy Te is bele kezdesz egy egészségesebb életmódba? Minden új kezdet nehéz, de oldalunkat azért hoztuk létre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgálhassunk sportolás és egészség terén. Az egészséges életmód két alapvető pillére a megfelelő táplálkozás és a megfelelő mozgás. Oldalunkon számos tippet találhatsz mind a kettő témában!

Informálódj az aktuális sport hírekről!

Mi lett a tegnapi kézilabda meccs eredménye vagy hány aranyérmet szereztek a magyarok az olimpián? Ha Te is kíváncsi vagy a legaktuálisabb sport hírekre kövesd weboldalunkat, mert naprakészek vagyunk sport hírek terén! 

 

 

Az egészség fontos velejárója a mentális egészség!

Egészségünkhöz nem csak a fizikai tevékenységek és a megfelelő táplálkozás járul hozzá, ugyanolyan fontos a mentális egészségünk ápolása is, hiszen ép testben ép lélek! Azonban, hogy jól érezzük magunkat bőrünkben, lelkileg is jól kell éreznünk magunkat, így nagyon fontos ápolni a mentális egészségünket is! Érdekes cikkek és tartalmak várnak a weboldalon annak érdekében, hogy támogassumk egy egészséges életmód kialakításában!