Hibák, amikkel gátolhatod izmaid és tested fejlődését!

Főoldal > Ezeket a hibákat követheted el edzés után

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezeket a hibákat követheted el edzés után


2022/04/14
ZH

Mi lehet annál rosszabb, mint egy szigorúan betartott diéta és a kemény edzés sem hozza meg a várva várt eredményeket. Ha centikben és súlyban sem látod a változást, akkor valamit nem csinálsz jól! Nézzük milyen hibákat követhetsz el edzés után, amivel gátolod a fejlődésedet!

ezeket ne felejtsd el edzés után

1.    Teljesen megvonod magadtól a szénhidrátot


A nagy igazság az, hogy szervezetednek ugyanúgy szüksége van egy kiadós edzés után a szénhidrátra, mint a fehérjére. A legtöbben csak megisznak egy fehérjeturmixot edzés után mondva, hogy ők „szálkásítanak” vagy egyszerűen csak félnek a zsírosodástól. De miért is van szükségünk a szénhidrát utánpótlásra is? Edzés közben a szervezetünk glikogénraktárai, azaz az izmokban tárolt glükóz, vészesen kimerülnek, így ha nem pótoljuk edzés után, akkor a szervezet másképp oldja meg az utánpótlást. Ez azért rossz mert ilyenkor vagy a bevitt fehérjéből, vagy ami még rosszabb, az izmokban található aminosavak lebontásán keresztül teszi meg azt. Tehát ha kihagyjuk az edzés utáni szénhidrát bevitelt, azzal jobban gátoljuk testünk fejlődését, mint gondolnánk.


2.    Kihagyod a nyújtást


Az alak és az erőnlét szempontjából is kulcsfontosságú az izmaid regenerálódási és újjáépülési fázisa. A nyújtás legalább felér annyival, mint egy kemény edzés! Sokan nem szeretnek nyújtani és felesleges időpazarlásnak gondolják, holott pont az izmok lenyújtásával tudunk formásabb és egészségesebb fejlődést biztosítani számukra. Az már csak pláne, ha nem nyújtasz le, másnap hatalmas izomlázad lehet, ami sokkal rosszabb, mint az edzés utáni 5 perces levezetés.
3.    Változatlan edzésprogram


A megszokás nagyúr! Tartja a mondás és ez testünk fejlődésében is igaz. Az edzésterv, amit eleinte elkezdtünk egy ideig fejlődést mutatott, azonban egy idő után már megállunk a fejlődésben. Ennek az oka igen egyszerű. Az izmaink hozzászoknak az adott terheléshez, és már nem úgy fog reagálni, mint eddig. Valószínűleg nem csinálsz semmit rosszul, viszont az izmok fejlődésének érdekében szükségünk van a változatos edzésprogramra. Ideális lehet 3-4 hetente bevezetnünk valamilyen új feladatsort, ami lehet könnyebb vagy nehezebb, a lényege, hogy másképp dolgoztassák meg az izmokat.


4.    Elmarad a zuhanyozás


Az edzés és nyújtás után az első feladatodnak kell lennie a zuhanyozásnak! Hogy miért? Mert az izzadt testet azonnal meg kell tisztítanunk és az izzadtságtól nedves ruháinkat száraz és tiszta darabokra cserélni. Ugyanis, ha a nedves ruhánkban maradunk, könnyebben megfázhatunk, de akár gombás fertőzéseket is okozhat. Egy-egy betegség által pedig több hétre is kieshetünk a megszokott sportolási rutinunkból. Ha visszaesünk az pedig plusz kilókhoz is vezethetnek.


5.    Nem tartasz pihenőnapot


A szervezetünk ugyanúgy szüksége van a feltöltődésre, mint a telefonunk akksijának. Ahhoz, hogy mindig csúcsformában legyünk muszáj elegendő időt pihenéssel töltenünk. Egy felnőtt szervezetnek körülbelül 7-8 óra alvásra van szüksége, különösen az olyan napokon, amikor edzettünk is. Ha nem tartod be a szervezet által igényelt pihenőidőt, azzal könnyen elszállhat a testi erőd! 
 
Eredmények SportLegfrissebb cikkek


Otthoni edzés eszköztár – Ezekre lesz szükséged, ha Te is inkább otthon edzenél!
A Covid időszak alatt sokan belevágtak az otthoni edzésbe, és még ma is tartjuk magunkat jó szokásainkhoz, hiszen rájöttünk, hogy rengeteg előnnyel jár, ha otthon edzünk! Sokunknak olyan sűrű a napi rendje, hogy nem is férne bele az edzőterem rendszerinti látogatása, de szerencsére ma már rengeteg eszközt használhatunk otthon is, amikkel akár vacsora főzés közben is elvégezhetjük a napi mozgásunkat. Nézd meg milyen eszközökre lesz szükséged, ha Te is az otthoni edzést pártolod!
Játékok az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció fejlesztésére
Az egyensúlyérzék és a mozgás fejlődése szoros összeköttetésben van az értelmi képességek fejlődésével is, így nagyon fontos már gyerek korban megkezdeni ezeket a képességeket fejleszteni. Nézd meg hogyan fejlesztheted a gyerekek mozgáskoordinációját és egyensúlyérzékét játék közben könnyedén!
Ezért szaunázz sportolóként: a szaunázás és az edzés kapcsolata
A fizikai és mentális pozitív hatásokkal teli szaunázás csodálatos lehet, sportolóként is számos előnnyel jár. Finnországban nem véletlenül van ilyen nagy hagyománya ennek a tevékenységnek, erősíti az immunrendszert, jó hatással van az anyagcsere folyamatokra, az erekre, a bőrre és a pszichés folyamatokra is. Nézzük milyen hatásai vannak a sportolókra!
Minden ami sport!

Neked is mindened a sport? Akkor jó helyen jársz mert oldalunkon mindent megtalálsz, ami a sporthoz és az egészséges életvitelhez kapcsolódik! Sporthírek a nagyvilágból, egészséges étrend kialakítása, edzés tervek és újdonságok! Fedezd fel weboldalunkat és tájékozódj minden sportolással kapcsolatos információval!

Egészséges életmód

Elkötelezted magad, hogy Te is bele kezdesz egy egészségesebb életmódba? Minden új kezdet nehéz, de oldalunkat azért hoztuk létre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgálhassunk sportolás és egészség terén. Az egészséges életmód két alapvető pillére a megfelelő táplálkozás és a megfelelő mozgás. Oldalunkon számos tippet találhatsz mind a kettő témában!

Informálódj az aktuális sport hírekről!

Mi lett a tegnapi kézilabda meccs eredménye vagy hány aranyérmet szereztek a magyarok az olimpián? Ha Te is kíváncsi vagy a legaktuálisabb sport hírekre kövesd weboldalunkat, mert naprakészek vagyunk sport hírek terén! 

 

 

Az egészség fontos velejárója a mentális egészség!

Egészségünkhöz nem csak a fizikai tevékenységek és a megfelelő táplálkozás járul hozzá, ugyanolyan fontos a mentális egészségünk ápolása is, hiszen ép testben ép lélek! Azonban, hogy jól érezzük magunkat bőrünkben, lelkileg is jól kell éreznünk magunkat, így nagyon fontos ápolni a mentális egészségünket is! Érdekes cikkek és tartalmak várnak a weboldalon annak érdekében, hogy támogassumk egy egészséges életmód kialakításában!