Játékos egyensúlyérzék fejlesztés legjobb módszerei

Főoldal > Játékok az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció fejlesztésére

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Játékok az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció fejlesztésére


2022/05/24
ZH

Az egyensúlyérzék és a mozgás fejlődése szoros összeköttetésben van az értelmi képességek fejlődésével is, így nagyon fontos már gyerek korban megkezdeni ezeket a képességeket fejleszteni. Nézd meg hogyan fejlesztheted a gyerekek mozgáskoordinációját és egyensúlyérzékét játék közben könnyedén!

mozgáskoordináció fejlesztése

Egyensúlyérzék és mozgáskoordináció fejlesztése játékosan


Amikor egyensúlyozunk, a vesztibuláris idegrendszerünk érzékeli a térbeli helyzetünket, korrigálja a mozdulatainkat miközben működteti a szemmozgásunkat, figyeli az izomtónusunkat és a mozgásunk sebességét is. Amennyiben nem megfelelően fejlődik ezen területe az idegrendszernek, problémák merülhetnek fel a mozgáskoordinációban, például a szem-kéz koordináció területén vagy a téri tájékozódás során. Ez a két példa pedig nélkülözhetetlen a gyerekek számára az írás és az olvasás tanulásához. Így hát érdemes néha fejleszteni a gyerekek egyensúlyérzékét, könnyedén ráveheted őket ezekkel a játékos megoldásokkal!

 Szórakoztató egyensúlyérzék fejlesztés


Valószínűleg nem is tudtál róla, de már a gyermeked születésénél is sokat tettél azért, hogy erősítsd az egyensúly érzékét, ugyanis a ringatás, a magasba emelés, a lovagoltatás és a pörgetés is mind-mind nagyszerű fejlesztő eszköze az egyensúlyérzéknek babakorban. A gyerekek imádnak hintázni, amivel a vesztibuláris rendszerüket ingerlik, mintha ösztönösen tudnák, hogy mire is van szüksége a szervezetüknek a fejlődés érdekében. De számtalan játékos ötletet is bevethetünk annak érdekében, hogy fejlesszük az egyensúly érzéküket, nézzük meg mik ezek!


1.    Egyenes útvonal


A legegyszerűbb, ha kijelölünk egy bizonyos útvonalat, mondjuk deszkából, amelyen úgy kell végig haladni, hogy nem lép le róla. Ugyan az nekünk felnőtteknek úgy tűnhet, hogy ebben semmi nehézség nincs, de a gyerekeknek még nagyon kell figyelniük, hogy hova lépnek. Ha kicsit mégis nehezítenénk a feladaton, akkor terítsünk le egy kötelet, hogy azon menjen végig a kicsi, de az aszfaltra rajzolt kacskaringós útvonal követés is bevállhat. Ebben az esetben érdemes többszínű krétát használnunk, mondjuk zölddel egy cikk-cakkos útvonalat, pirossal egy tekergőset, kékkel pedig egy határozott egyenes vonalat rajzolnunk, amik keresztezik egymást, így a megfelelő színű útvonalra is koncentrálnia kell.


Ha már nagyobbak a gyerekek, a pályát kialakíthatjuk úgy is, ha vödrökre helyezzük rá a deszkákat, hogy az ne érintse a földet, így a levegőben kell egyensúlyozniuk. Különböző feladatokat is kitalálhatunk, hogy még élvezetesebb legyen a játék, például egyszer oldalazva, egyszer guggolva, egyszer hátrafelé kelljen végig haladni a pályán, ugyanis ez mind különböző módon fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket is.


2.    Kötél pálya


A kalandparkokban sokszor láthatunk ilyen kötélpályákat, de egyszerűen elkészíthetjük otthon is, hiszen más nem kell hozzá csak két erős fa vagy oszlop, ami közé kifeszítjük a köteleket, egyet kb. 15 centire a földtől, a másikat pedig a gyerekméreteihez igazítva, úgy, hogyha az alsó kötélen áll, a felső kb. a mellkasáig érjen. Egyszerűen csak rááll az alsó kötélre, a felsőben kapaszkodik és így kell áthaladnia az egyik fától a másikig!


3.    Nagy trambulin


Remek egyensúlyérzéket és mozgáskoordinációt fejlesztő módszer lehet az ugrálás. Ehhez használhatjuk a jól bevált ugróiskolát, de érdemes elgondolkodnunk egy nagy trambulin vásárlás lehetőségén is, ugyanis ezaz az eszköz, ami remekül fejleszti a gyerekek mozgáskoordinációját, és hatalmas játékkedvvel használják is. Az biztos, hogy nem kell kétszer kérni, hogy menjen ugrálni ha van egy trambulin a kertben, így mindenképp a segítségedre lehet egy nagy trambulin vásárlás.


4.    Kerekeken gördülve


A gördeszka egy remek játék, amit nem csak állva használhatnak a gyerekek, de ráhasalva, esetleg ülve is remek koordinációfejlesztő, de ugyanilyen hasznos lehet a görkori is, amihez akár pályát is építhetünk, amin végig kell haladniuk, például PET palackokat kerülgetve.

Sok szakember úgy vélekedik, hogy a gyerekek ösztönösen tudják, mi a számukra fejlesztő elfoglaltság. A biztonság keretein belül persze, de hagyjuk, hogy próbálgassák képességeiket!
 
Egyéni sport EredményekLegfrissebb cikkek


Újra divatban a step aerobik? – Ezek az előnyei, amellett, hogy otthon is könnyedén égethetünk vele rengeteg kalóriát!
Lehet, hogy a step aerobic nem sok ember számára az első választás edzés közben, de megvannak az előnyei. Annyira egyszerű, és még mindig olyan hatékony, mint a kardio gyakorlatok legtöbb formája. Változatos edzéseket végezhetünk vele így örülünk, hogy újra „divatba jött”. Annyira valójában, hogy szeretnénk még többet mesélni róla! 
5 ok, miért edzés után használd a szaunát
Sok edzőteremben van szauna. Persze, jó érzés eltölteni néhány percet a nyugtató melegben, de mi a kapcsolat a szaunázás és a fitnesz között? A szauna helyiségek csak egy kellemes edzőtermi jutalom, vagy egészségügyi előnyökkel járnak? A hőterápiákat évezredek óta társítják az egészséggel és a jóléttel. Jóval azelőtt, hogy a súlyzók, futópadok és fitnesztermek megjelentek volna, az ókori görögök, rómaiak és maják izzadságkunyhókban és más szauna előfutárokban nyugtatták izmaikat. Őseink valamire rátaláltak. Megértették a szauna egészségügyi előnyeit, amelyeket a mai kutatások csak most kezdenek megerősíteni. Az edzőteremben található szauna nem csak egy extra tagság. Segíthet fittebbé és egészségesebbé válni.
Mik azok a fogkoronák? Mire jók?
Idővel a fogak károsodhatnak. Ennek számos oka lehet, például fogszuvasodás, sérülések vagy egyszerűen csak az idő múlásával történő használat. 
Minden ami sport!

Neked is mindened a sport? Akkor jó helyen jársz mert oldalunkon mindent megtalálsz, ami a sporthoz és az egészséges életvitelhez kapcsolódik! Sporthírek a nagyvilágból, egészséges étrend kialakítása, edzés tervek és újdonságok! Fedezd fel weboldalunkat és tájékozódj minden sportolással kapcsolatos információval!

Egészséges életmód

Elkötelezted magad, hogy Te is bele kezdesz egy egészségesebb életmódba? Minden új kezdet nehéz, de oldalunkat azért hoztuk létre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgálhassunk sportolás és egészség terén. Az egészséges életmód két alapvető pillére a megfelelő táplálkozás és a megfelelő mozgás. Oldalunkon számos tippet találhatsz mind a kettő témában!

Informálódj az aktuális sport hírekről!

Mi lett a tegnapi kézilabda meccs eredménye vagy hány aranyérmet szereztek a magyarok az olimpián? Ha Te is kíváncsi vagy a legaktuálisabb sport hírekre kövesd weboldalunkat, mert naprakészek vagyunk sport hírek terén! 

 

 

Az egészség fontos velejárója a mentális egészség!

Egészségünkhöz nem csak a fizikai tevékenységek és a megfelelő táplálkozás járul hozzá, ugyanolyan fontos a mentális egészségünk ápolása is, hiszen ép testben ép lélek! Azonban, hogy jól érezzük magunkat bőrünkben, lelkileg is jól kell éreznünk magunkat, így nagyon fontos ápolni a mentális egészségünket is! Érdekes cikkek és tartalmak várnak a weboldalon annak érdekében, hogy támogassumk egy egészséges életmód kialakításában!