ezért használj edzés után szaunát; 5 ok az edzés utáni szaunahasználatra; szaunázz edzés után; a szauna hatásai edzés után; miért szaunázz edzés után

Főoldal > 5 ok, miért edzés után használd a szaunát

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 ok, miért edzés után használd a szaunát


2022/08/20
Szeder

Sok edzőteremben van szauna. Persze, jó érzés eltölteni néhány percet a nyugtató melegben, de mi a kapcsolat a szaunázás és a fitnesz között? A szauna helyiségek csak egy kellemes edzőtermi jutalom, vagy egészségügyi előnyökkel járnak? A hőterápiákat évezredek óta társítják az egészséggel és a jóléttel. Jóval azelőtt, hogy a súlyzók, futópadok és fitnesztermek megjelentek volna, az ókori görögök, rómaiak és maják izzadságkunyhókban és más szauna előfutárokban nyugtatták izmaikat. Őseink valamire rátaláltak. Megértették a szauna egészségügyi előnyeit, amelyeket a mai kutatások csak most kezdenek megerősíteni. Az edzőteremben található szauna nem csak egy extra tagság. Segíthet fittebbé és egészségesebbé válni.

használd a szaunát edzés után

Mi történik valójában?

Ha még soha nem jártál szaunában, készülj fel egy kis melegre. Ez a forró, száraz levegő nem csak jellemző a szaunára, hanem ez az egész lényege. A szauna melege és száraz levegőjének hatására erősen izzadni fogsz, miközben tested megpróbálja lehűteni magát. Valójában körülbelül egy korsó izzadságot veszíthetsz el viszonylag rövid idő alatt. A pulzusszámod is növekedni fog, ahogy az erek kitágulnak. Az edzés utáni szauna számos előnye ezekből a fiziológiai változásokból ered.

Izom-helyreállítás

Egy kemény edzés izomfájdalmat okozhat a következő napokban. A fájó izmokat senki sem szórakoztatja, és lelassíthatják az erőnlétet is, ha a fájdalom miatt távol maradsz az edzőteremtől. Bár számos nagyszerű módszer létezik a késleltetett izomfájdalom csökkentésére, a szauna is segíthet neked ebben. A szaunák fokozzák a keringést, ami több oxigénben gazdag vért juttat a kimerült izmokhoz, és javíthatja az izomzat helyreállítását.Az izomfeszülés mentesítése

A hő alkalmazása nagyszerű módja annak, hogy segítsd az izmok ellazulását és enyhítsd a feszültséget. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy azok az alanyok, akik szaunában töltöttek időt a csuklógyakorlatok elvégzése előtt, kevesebb fájdalmat éreztek a gyakorlatok során, mint a kontrollcsoport, akik nem szaunáztak.

A szív ereinek jobb egészsége

Bár a szauna nem ajánlott bizonyos szívproblémákkal küzdő egyéneknek, a szaunában eltöltött idő javíthatja a szív egészségét és megelőzheti a szívbetegségeket.

Fogyás

A szauna előnyei közé tartozik a fogyás? Ha szaunázás előtt felpattanna a mérlegre, valószínűleg alacsonyabb számot kapna, amikor kijön. A szaunában eltöltött idő után bekövetkező azonnali fogyás azonban az izzadás által okozott „vízsúly” -nak köszönhető. Ez hasznos lehet, ha mérlegelésen kell résztvenned egy bokszmeccs előtt, de nem akkor, ha csökkenteni szeretnéd az általános testzsírt.

Stresszmentesítés

A szauna egyik legközvetlenebb előnye, amelyet akkor tapasztalhatsz meg, amikor letelepszel a fapadra, és úgy érzed, hogy a hő beborít, mély megkönnyebbülés. A szaunában eltöltött idő gyakran élvezetes, pihentető, sőt meditatív. Ahogy az izmok feszültsége ellazul, előfordulhat, hogy a stressz enyhül.

Méregtelenítés?

Egyes emberek és intézmények úgy vélik, hogy a szauna helyiségben eltöltött idő segíthet a szervezet méregtelenítésében. Azt gondolják, hogy a bőséges izzadás méreganyagokat szabadít fel a szervezetben, például fémeket, alkoholt és nikotint. Talán még azt is hallottad, hogy a másnaposság jó gyógymódja, ha „kiizzadsz az alkoholtól”. Az igazság az, hogy bár az izzadás kis szerepet játszhat a szennyeződések szervezetből való eltávolításában, a szervezet valódi méregtelenítői a máj, a vesék és a tüdő.

Edzés előtt vagy után kell szaunázni?

Veszélyes lehet, ha edzés előtt keresed fel a szaunát. A szauna melege ellazítja és fellazítja az izmaidat, ami nagyobb kockázatot jelent annak, hogy edzés közben meghúzod vagy elszakítod azokat. Ezenkívül jobban kiszáradsz, és nagyobb a túlmelegedés kockázata is. Ehelyett tartsa meg a szaunát az edzés utáni használatra, és tekintse jutalomnak az elvégzett kemény munkaért. Ha épp otthon edzel vagy el mész futni a környék utcáira és nincs a közeledben szauna, ahova edzés után beülhetnél csináltass egyet otthonra. A kültéri szauna vásárlás mára már gyerekjáték csak a megfelelő szakember kell hozzá.
Egyéni sportLegfrissebb cikkek


Mit tehetsz, ha tyúkszemed van?
Ha a tyúkszemet okozó nyomás és dörzsölés csökken, akkor általában önmagukban eltűnhetnek, de vannak esetek, amikor sajnos szakemberre lehet szükség. 
Mi a teendő, ha gyermekednek súlyos fogszuvasodása van?
Gyakori problémát jelent a gyermekeknél a fogszuvasodás, de hogyan kezelhetjük, ha megjelent és hogyan előzhetjük meg a gyerekkori fogszuvasodást?
6 ok, amiért érdemes szaunázni edzés után
Az emberek különböző okokból szaunáznak, akár otthon, akár a gyógyfürdőben, akár az edzőterem öltözőjében. Miért éri meg edzés után szaunázni, milyen hatásai van ennek a szervezetedre? Mutatjuk a választ!
Minden ami sport!

Neked is mindened a sport? Akkor jó helyen jársz mert oldalunkon mindent megtalálsz, ami a sporthoz és az egészséges életvitelhez kapcsolódik! Sporthírek a nagyvilágból, egészséges étrend kialakítása, edzés tervek és újdonságok! Fedezd fel weboldalunkat és tájékozódj minden sportolással kapcsolatos információval!

Egészséges életmód

Elkötelezted magad, hogy Te is bele kezdesz egy egészségesebb életmódba? Minden új kezdet nehéz, de oldalunkat azért hoztuk létre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgálhassunk sportolás és egészség terén. Az egészséges életmód két alapvető pillére a megfelelő táplálkozás és a megfelelő mozgás. Oldalunkon számos tippet találhatsz mind a kettő témában!

Informálódj az aktuális sport hírekről!

Mi lett a tegnapi kézilabda meccs eredménye vagy hány aranyérmet szereztek a magyarok az olimpián? Ha Te is kíváncsi vagy a legaktuálisabb sport hírekre kövesd weboldalunkat, mert naprakészek vagyunk sport hírek terén! 

 

 

Az egészség fontos velejárója a mentális egészség!

Egészségünkhöz nem csak a fizikai tevékenységek és a megfelelő táplálkozás járul hozzá, ugyanolyan fontos a mentális egészségünk ápolása is, hiszen ép testben ép lélek! Azonban, hogy jól érezzük magunkat bőrünkben, lelkileg is jól kell éreznünk magunkat, így nagyon fontos ápolni a mentális egészségünket is! Érdekes cikkek és tartalmak várnak a weboldalon annak érdekében, hogy támogassumk egy egészséges életmód kialakításában!