Amit a súlyzókról tudni kell

fooldal > Amit a súlyzókról tudni kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Amit a súlyzókról tudni kell


2020/10/22
Puskás Rékka

A súlyzók az egyik leggyakrabban használt sportkellékek. Rengeteg különböző méret, szín és típus létezik. Épp ezért nem is olyan könnyű kiválasztani azt, amelyik a leginkább hatékony az edzés során. Ebben a cikkben olyan információkról lehet olvasni a súlyzókkal kapcsolatban, amik segítenek a megfelelő darab kiválasztásában.

Mire kell figyelni súlyzóvásárlás közben?

A súlyzók fajtái

 

A súlyzók között megkülönböztetjük a módosítható és a nem módosítható – fix – súlyzókat.  

A mozgatható, módosítható súlyzók esetében a súlytárcsák gyors, könnyű, és legfőképp: biztonságos fel- és leszerelése rengeteg típusú gyakorlat elvégzését teszik lehetővé. A módosítható súlyzókészletekbe súlyzórúd, különböző súlyú súlytárcsák és biztonsági rögzítőgyűrűk találhatók meg. Ha külön kell valamit megvenni, oda kell figyelni, hogy a súlyzórúd passzoljon a tárcsákhoz.

 

Univerzális, vagy fix súlyzók jellemzően ergonomikus, csúszásmentes markolattal vannak ellátva. Az ilyen súlyzók közé tartoznak a vízben használatos habszivacs súlyzók és a kettlebellek is.

 

Vannak még olyan, fix súlyú súlyzók is, melyek aerobikhoz, futáshoz, fitboxhoz és hasonló sportokhoz remek kiegészítők. Ezekből általában két darab van egy csomagban, és ezek különböző súlyokban kaphatóak, gyakran szín szerint kódolva.

 

És vannak súlyzókészletek is, melyek általában krómból, acélból, gumiból, vagy poliuretán anyagból készülnek, és hatszögű kivitelben lehet őket megvásárolni.

 

Mire kell figyelni súlyzóvásárlás esetén?

 

Amikor súlyzóvásárlásra kerül a sor, néhány dologra nem árt odafigyelni, hogy valóban olyan eszköz legyen kiválasztva, ami a leghatékonyabban egészíti ki a sporttevékenységet.

 

Attól függően, hogy milyen sporthoz használják, illetve, hogy a felhasználója milyen erőviszonyokkal rendelkezik, fontos a megfelelő méretű és súlyú darab kiválasztása. Ha túl nagy, akkor nem csak megkeserítheti a mozgást, de balesetveszélyes is lehet. Fokozatosan kell egyre nehezebbekre váltani, nem egyből a legnagyobbat próbálni. 

 

Ha túl kicsi, könnyű a kiválasztott, akkor az izmoknak nem lesz elég kihívás, nem veszi jobban igénybe őket, így aztán nem is lesz olyan hatékony, mint egy megfelelő méretű.

 

Súlyzórúd vásárlás során pedig arra kell figyelni, hogy jó minőségű, rozsdamentes acélból készüljön, hiszen edzés közben nagy súlyt kell elbírnia. A súlyzórúd hossza is változó, leggyakrabban 180 cm hosszúakat szoktak használni, de például a súlyemelő súlyzók között találni 160 cm hosszút is. A rúd átmérője pontosan illeszkedjen a súlytárcsákba! A végzett gyakorlatok függvényében lehet választani egyenes, illetve görbülettel ellátott rudak közül.
37 39 35Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Legfrissebb cikkek


Évi orvoslátogatások – ezeket ne hagyd ki Te sem 2022-ben!
Valljuk be, mindenki örül, ha nem kell orvoshoz menni. Mégis, azt mondják, érdemes néha akkor is elmennünk orvoshoz, ha nem érzékeljük, hogy bármi problémánk lenne. Az ilyen alkalmakkal ugyanis megelőzhetünk, vagy időben megállíthatunk olyan betegségeket, amiket egyébként talán észre sem vennénk. Mostani cikkünkben megmutatjuk, mik azok az orvosi rutinkezelések, konzultéciók, amiket Neked sem érdemes kihagynod a következő évben!
Kirándulást tervezel? Erre érdemes elindulnod!
A tél megérkeztével az időjárás is kezd már hűvösebbé válni, mégis amennyiben szeretnénk kalandvágyunkat csillapítani, akadnak olyan helyek, melyeket meglátogathatunk – lássuk, merre érdemes ellátogatnod a Budai Várnegyedben!
A leggyakoribb sportsérülések és hatékony kezelésük
Sportolni nagyon egészséges, de sajnos a megerőltetés károkat is okozhat a szervezetben, amik ilyen-olyan sportsérülésekhez vezethetnek. Melyek a leggyakoribb sportsérülések, hogyan lehet őket felismerni, kezelni, megelőzni? Mutatjuk!